Jdi na obsah Jdi na menu
 

Harmonizace čaker pomocí vizualizace

 HARMONIZACE ČAKER POMOCÍ VIZUALIZACE

Čakry, jemnohmotná energetická centra v těle, lze pročišťovat a harmonizovat mnoha způsoby, od tančení do čaker, zpívání do čaker, dýchání do čaker, očistu pomocí drahých kamenů až po velmi účinnou metodu a to tak zvanou vizualizaci. Je to metoda, při které si představujeme, fabulujeme stav, kterého chceme dosáhnout a zároveň vnímáme tělo, jak jej prožívá. Je velmi účinná a pomáhá zlepšit vnímání vlastního těla a jeho potřeb. Nyní již ke konkrétním čakrám, jak se s nimi dá také pracovat a harmonizovat je.

1. čakra Kořenová 
Pohodlně se posaďte nebo ulehněte tak, aby jste měli rovnou páteř a uvolněte se. Zavřete oči a soustřeďte se na oblast hráze, mezi konečníkem a genitáliemi, kde je čakra umístěná. Můžete na to místo položit ruku. Představte si, jak rudý plamen spaluje všechen odpad a negativitu v čakře a čakra se čistí. Může to vyvolat různé negativní vzpomínky, myšlenky a pocity, nevěnujte jim však přílišnou pozornost. Až ji plamen očistí, přejdeme k roztáčení čakry. První čakře odpovídá mantra LAM. Vyslovujte tuto slabiku s důrazem na L a představujte si, jak se do čakry jako do kruhu vlévá proud červené barvy a roztáčí kruh dokola. Čakra se rozšiřuje. Postupně zrychlujte vyslovování slabiky LAM i roztáčení čakry. Tuto vizualizaci provádějte asi 5 minut, poté přejděte na druhou čakru nebo cvičení ukončete. Vaše čakra je probuzená, očištěná a roztočená a energie proudící touto čakrou může být velmi intenzivní, proto ji nechejte, aby se rozptýlila do celého těla, nekoncentrujte ji v jednom místě. Po 5 minutách energii pouštějte ze sebe ven a do vesmíru.

2. čakra Sakrální 
Pohodlně se posaďte nebo ulehněte tak, aby jste měli rovnou páteř a uvolněte se. Zavřete oči a soustřeďte se na oblast podbřišku, kde je čakra umístěná. Můžete na to místo položit ruku. Představte si, jak se čakra postupně barví do oranžova. Druhé čakře odpovídá mantra VAM. Vyslovujte tuto slabiku s postupným zrychlováním a snažte se čakru roztočit ve směru hodinových ručiček. Plátky čakry se točí stále rychleji a rychleji. Čakra je otevřená, v oblasti čakry cítíte příjemné teplo. Nyní přejděte na další čakru nebo vizualizaci ukončete.

3.čakra Solar plexus 
Pohodlně se posaďte nebo ulehněte tak, aby jste měli rovnou páteř a uvolněte se. Zavřete oči a soustřeďte se na oblast nad pupkem, kde je čakra umístěná. Můžete na to místo položit ruku. Představte si, jak se čakra postupně barví do žluta. Třetí čakře odpovídá mantra RAM. Vyslovujte tuto slabiku s postupným zrychlováním a snažte se čakru roztočit. Mantra otevírá a roztáčí čakru a stimuluje všechny orgány, které jsou s čakrou spojeny. Plátky čakry se točí stále rychleji a rychleji. Čakra je otevřená, v její oblasti cítíte příjemné teplo, orgány spojené s čakrou dostaly doplňující dávku energie. Nyní přejděte na další čakru nebo vizualizaci ukončete.

4.čakra Srdeční 
Pohodlně se posaďte nebo ulehněte tak, aby jste měli rovnou páteř a uvolněte se. Zavřete oči a soustřeďte se na oblast středu hrudníku, kde čtvrtá čakra sídlí. Můžete na to místo položit ruku nebo ji i masírovat. Představte si, jak rudý plamen spaluje všechen odpad a negativitu v čakře a jak ji pročišťuje. Vyvolá to různé pocity, vzpomínky a myšlenky, nechte je přicházet, ale nevěnujte jim přílišnou pozornost. Ať je rudý plamen spálí a čakru vyčistí. Nenechte se ovládnou emoční energií, která se vám bude zdát velmi silná. Představujte si, jak ji rudý plamen čistí. Až bude čakra plamenem očištěná, pocítíte, jak se proud energie začíná pohybovat. Dejte tomuto pohybu volný průchod, čakra se začíná roztáčet. Představte si, jak se čakra postupně barví do zelena a růžova. Čtvrté čakře odpovídá mantra JAM. Mantra otevírá a roztáčí čakru a stimuluje všechny orgány, které jsou s čakrou spojeny. Vyslovujte tuto slabiku s postupným zrychlováním a nechte čakru roztočit. Čakra je otevřená, v její oblasti cítíte příjemné teplo, orgány spojené s čakrou dostaly doplňující dávku energie. Cítíte blažený stav, který je dán přílivem energie do čakry. V tomto stavu nezůstávejte déle než pět minut. Tato energie je velmi silná a vaše tělo na ni nemusí být zvyklé, proto se můžete cítit i unavení nebo ospalí. Snažte se energii rozptýlit po celém těle a pak cvičení ukončete.

5. čakra Krční 
Pohodlně se posaďte nebo ulehněte tak, aby jste měli rovnou páteř a uvolněte se. Zavřete oči a soustřeďte se na oblast krku, kde pátá čakra sídlí. Můžete na to místo položit ruku nebo je i jemně masírovat. Představte si, jak rudý plamen spaluje všechen odpad a negativitu v čakře a jak ji pročišťuje. Vyvolá to různé pocity, vzpomínky a myšlenky, nechte je přicházet, ale nevěnujte jim přílišnou pozornost. Ať je rudý plamen spálí a čakru vyčistí. Nenechte se ovládnou emoční energií, která se vám bude zdát velmi silná. Představujte si, jak ji rudý plamen čistí. Až bude čakra plamenem očištěná, pocítíte, jak se proud modré energie začíná čakru roztáčet. Dejte tomuto pohybu volný průchod. Představte si, jak se čakra postupně barví do světle modré až tyrkysové barvy. Páté čakře odpovídá mantra HAM. Mantra otevírá a roztáčí čakru a stimuluje všechny orgány, které jsou s čakrou spojeny. Vyslovujte tuto slabiku s postupným zrychlováním a nechte čakru roztočit. Čakra je otevřená, v její oblasti cítíte příjemné teplo, orgány spojené s čakrou dostaly doplňující dávku energie. Cítíte blažený stav, který je dán přílivem energie do čakry. V tomto stavu nezůstávejte déle než pět minut. Tato energie je velmi silná a vaše tělo na ni nemusí být zvyklé, proto se můžete cítit i unavení nebo ospalí. Snažte se energii rozptýlit po celém těle a pak cvičení ukončete.

6. čakra Třetí oko
Pohodlně se posaďte nebo ulehněte tak, aby jste měli rovnou páteř a uvolněte se. Zavřete oči a soustřeďte se na oblast mezi obočím, kde šestá čakra sídlí. Můžete na to místo položit ruku nebo je i jemně masírovat. Představte si, jak rudý plamen spaluje všechen odpad a negativitu v čakře a jak ji pročišťuje. Vyvolá to různé pocity, vzpomínky a myšlenky, nechte je přicházet, ale nevěnujte jim přílišnou pozornost. Ať je rudý plamen spálí a čakru vyčistí. Nenechte se ovládnou emoční energií, která se vám bude zdát velmi silná. Představujte si, jak ji rudý plamen čistí. Až bude čakra plamenem očištěná, pocítíte, jak se proud modré energie začíná čakru roztáčet. Dejte tomuto pohybu volný průchod. Představte si, jak se čakra postupně barví do modrofialové barvy. Šesté čakře odpovídá mantra KŠAM. Mantra otevírá a roztáčí čakru a stimuluje všechny orgány, které jsou s čakrou spojeny. Vyslovujte tuto slabiku s postupným zrychlováním a nechte čakru roztočit. Čakra je otevřená, v její oblasti cítíte příjemné teplo, orgány spojené s čakrou dostaly doplňující dávku energie. Cítíte blažený stav, který je dán přílivem energie do čakry. V tomto stavu nezůstávejte déle než pět minut. Tato energie je velmi silná a vaše tělo na ni nemusí být zvyklé, proto se můžete cítit i unavení nebo ospalí. Snažte se energii rozptýlit po celém těle a pak cvičení ukončete.

7. čakra Korunní
Tato čakra harmonizovat v pravém slova smyslu nelze. Na korunní centrum je doporučováno meditovat a meditace může být posílena drahým kamenem, který pomáhá lépe proniknout do tajů meditace. Křišťál a ametyst jsou kameny, které napomáhají meditačním stavům a lze je při meditaci držet v ruce, či mít zavěšeny na krku, popřípadě navázat jiný fyzický kontakt. Je nutno mít kameny pečlivě vyčištěny a nabity.